For en surrealistisk situasjon vi plutselig havnet i! Hverdagen ble plutselig snudd på hodet og mange av oss må nå tilbringe mye hjemmetid fremover. Her er jeg hjemme med mine to barnehagebarn på 3 og 5 år. Mannen er på havets dyp langt, langt borte og skal være borte en god stund til, så her må jeg gjøre det beste for at vi tre her hjemme skal få en så normal hverdag som mulig.

For at dagene skal gå litt fortere så gjelder det å fylle dagene med noe fornuftig. Lag deg en egen rutine og planlegg dagene. Her prøver vi å følge barnehagens «rutiner» med frokost klokken 8-9, kreativitet i noen timer, lunsj klokken 12, og utetid/aktivitet i noen timer. Vipps! Så var det middagstid og de samme ettermiddagsrutiene som vi er vant med til vanlig.

Det er også nå du har sjansen til å teste ut den matretten som du alltid har drømt om å lage, kanskje du alltid har ønsket å lære deg å strikke, rydde i klær, eller hva med å ta den vårrengjøringen allerede nå? Utnytt hjemmetiden du har nå og dagene dine vil gå fortere! Nedenfor har jeg skrevet 25 aktiviteter som du kan gjøre for deg selv – både praktiske og gøye ting, og aktiviteter med barna.


Gøye aktiviteter for deg selv

1.Se etter inne-plantene dine
Våren er i anmarsj og det er er en passende tid til å begynne å forberede plantene mot sommeren. Er du helt nybegynner så kan du begynne med å lese deg opp og lære deg navnene på plantene du har i huset. Du vil kanskje bli overrasket over hvilke behov plantene dine har! Se om plantene dine for eksempel trenger en større potte og mer frisk jord. Ser planten litt «deprimert» ut, har sluttet å vokse og du kan kjenne at røttene «sprenger» i plastpotten – så er det mest sannsynlig tid for ompotting.

2. Lag påsketing!
Påsken nærmer seg med stormskritt og hvorfor ikke bruke tiden til å lage din egne påskedekorasjoner? Her er det tre Instagramkontoer som er verd å følge og som ofte deler sine smarte DIY´s. Det er @dianaousdal , @kristin_adelaide og @benedictehn. Du kan også få mange ideer ved å søke på «DIY Påske» på Pinterest. 


Påskebord pyntet av @benedictehn

3. Lag en matrett du aldri har laget før
Utfordre deg selv! Nå har du sjansen til å videreutvikle kokke-kunnskapene dine. Lag deg selv en festmiddag – og hvorfor ikke teste deg selv med å lage noe du aldri har laget før? Ta deg en tur på f.eks. matprat.no eller trinesmatblogg.no og se om det er noe du virkelig lyst på – og lag det!

4. Lær deg å strikke / hekle
De som kjenner meg godt vet at jeg elsker å strikke og hekle! Strikking er min terapi og min måte å roe ned i en ellers så travel hverdag. Jeg klarer meg ikke en dag uten strikking og jeg deler alle mine prosjekter på Instagram @hvitelinjer_strikker. Og er det en tid du virkelig har tid til å lære deg å strikke eller hekle så er det nå! Her på bloggen min finner du både kjøpe hekleoppskrifter og gratis hekleoppskrifter som jeg tror at de fleste vil kunne klare. Jeg har også delt mange videoer på YouTube der jeg viser de ulike hekleteknikkene. Prøv deg frem! Når det gjeldet strikking så kan jeg anbefale denne siden til Pickles.

Heklet vognleke – en fantastisk gave å gi bort! Du finner oppskrift her.

5. Dyrk dine egne grønnsaker!
Det er også en fin tid på året med å starte å dyrke dine egne grønnsaker! Kjøp frø og plant de frisk jord. Du kan for eksempel plante de i små egg-kartonger. Sett de i et vindu med mye sollys og sørg for at jorden er konstant fuktig. Det står opplyst på frø-posen hvor lang tid du kan forvente at du ser noe. Noen kan ta opptil 100 dager – så vær tålmodig!

6. Ta stiklinger
Hvor kult er det ikke å ha «avlet» frem sin egen plante? Kanskje du har en favorittplate som du gjerne skulle hatt flere av? Du kan ta stikling nesten hvilken som helst plante. Skjær av noen blader av planten og sett det i et glass med vann i et vindu med godt sollys. Er det en plante med luftrøtter så sørg for å få med noen av de. Bytt vann hver uke. Etter noen uker/måneder (avh. av plante) så vil du se at det vil utvikle seg røtter og du kan da plante den i jord. Dette er også en super gave å gi til noen! Tenk – Hvor mye kjærlighet ligger det ikke i en plante som du har «avlet» helt selv? 🙂

Stiklinger som jeg tok fra min Grønnrenner i fjor.

7. Fyll opp fryseren!
Finn frem kokeboken og tryll frem kanelsnurrer, boller, brød og mye annet godt som du kan bake! Lag dobbel eller trippel posjon og frys det ned. Så har du noe godt å ta med deg på jobben eller å servere om du får besøk – selvfølgelig etter at karantene-tiden er over 🙂

8. Smink deg
Har du alltid hatt lyst til å utfordre hverdags- eller festsminken så er det nå har sjansen. Det finnes mye inspirasjon til stilig sminke på YouTube, søk på f.eks. «Make Up tutorial». Det er også inspirerende å følge sminkekontoer på SnapChat som f.eks. Beauty Cult.

9. Seriemaraton
Er du en av de få som ikke har sett f.eks. Game of Thrones eller Grays Anatomy? Ja, da er vi to 🙂 Med all den hjemmetiden vi har nå om dagen så har du sjansen til å se de seriene som «alle» snakker om eller en serie du alltid har hatt lyst til å se, både på NetFlix, ViaPlay, HBO osv. Bare husk å ikke bli alt for oppslukt! Du kan for eksempel legge inn at du skal gjøre en fysisk eller praktisk aktivitet for hver episode du ser 🙂


Fornuftige og praktiske aktiviteter for deg selv

9. Vask vinduer
Plutselig titter vårsolen frem og du ser med grøss og gru bort på vindene som ikke har blitt vasket på ukevis. Jepp – Nå har du sjansen! Så lenge det er plussgrader så går det helt fint å vaske vinduene og du vil sitte igjen med en god samvittighet for både fysisk aktivitet og nye, blanke vinduer.

10. Gjør garderoben klar for våren!
Nå når det begynner å bli varmere i været så er det på tide å pakke bort de store ullgenserne og finne frem de lette vårplaggene. For en herlig følelse! Sorter og ordne i garderoben, er det noen plagg du ikke har brukt på 2-3 år? Selg eller kast det!

11. Gjør stuen klar for våren
Våren kommer og jeg er sikkert på at jeg ikke er alene om å bytte ut interiøret etter sesong. Du trenger i grunn ikke å kjøpe noe nytt. Samle for eksempel alle pyntegjenstandene dine på spisebordet og prøv å se etter nye kombinasjoner. Kanskje den vasen du har hatt i skapet i flere år vil få en ny plass på stuebordet? Kanskje du kan male noen av blomsterpottene dine så de får nytt liv? Du kan også vaske alle putetrekk og pledd, støvsuge sofaen grundig, rist gulvteppene dine. En enkle vårrengjøring på stua!

12. Vask alle gulv, lister og dører
Kanskje noe av det kjedeligste du vet? Men tenk så god trening det er og for en herlig følelse du får etterpå! Det er lett å glemme dører og lister når du vasker huset i en ellers så travel hverdag. Nå kan du ta vårrengjøringen til et høyere nivå og gå våren i møte med et skinnende rent hus. Herlig!

13. Rydd og organiser
Har du et rom eller et skap som alltid er rotete og uorganisert? Nå kan du bruke tiden på å få orden! Kanskje du finner noe du kan kaste eller som du kan selge videre. Jeg kan bli helt fascinert over å se hvor flinke enkelte er i å ha ordren og for mange gode tips og triks så anbefaler jeg å følge @organisertehjem på Instagram. Du vil bli overrasket!

Bilde fra @organisertehjem

14. Din egen treningsøkt
Gjør det beste ut av det selv om treningssenterne er stengt. Du kan fortsatt ta deg en løpetur ute så lenge du holder avstand til andre eller lag deg en egen treningsplan som du utfører hjemme. Det er det mange trenings-instagrammere som deler sine beste hjemmetreningstips om dagen – så søk deg opp for inspirasjon!


Sammen med barna

15. Perle!
Har du fulgt meg på Instagram i det siste så kan du se at vi har havnet langt inn i perle-verden. Hver dag har vi sittet 2-3 timer å perlet mens vi har hørt på musikk/lydbok. Vi finner alle perle-motivene på Pinterest ved å søke på f.eks. «Perle Pokemon». Du får opp drøssevis av forslag! Du kan også gjøre perling til læring, ved å perle for eksempel tall eller bokstaver. Boksen som vi har sortert perlene i er egentlig til oppbevaring av skruer og er kjøpt på Clas Ohlson. Nedenfor ser du motivene som jeg og størstemann har laget på noen dager 🙂

  

16. Spille brettspill / pusle
Til hver jul og bursdag får vi alltid et nytt brettspill eller puslespill – nå har vi endelig tid til å sette oss ned å bruke de! Ungene kan bli veldig engasjerte om begge foreldrene blir med. Ett nytt puslespill eller brettspill for hver dag – Kanskje vinneren får en liten premie?

17. Læringsapper
Her prøver vi å holde barna unna iPad og TV så langt det går – men om vi må ty til det stikket så finnes mange gode læringsapper/nettsider til barna. Gyldendals salaby.no er nå åpent gratis for alle og her finner du tilrettelagt pedagogisk læring for barnehage og fra 1-7. trinn. Et tips for å finne bøker barna kan lese eller høre på er appen lesemeister.no. I tillegg er appen Poio en helt super læringsapp om barnet er skal lære seg bokstaver og å lese. Gøy og læring på samme tid!

18. Tegning
Finn frem ark og tegnesaker! Vet du ikke helt hva du skal tegne – la favorittbamsen, bilen, dukken, eller noe annet som kan være «modell». Tegn hver deres versjon og sammenlign! Gøy for foreldre og barna.

19. Lydbok
Ta en timeout midt på dagen og hør på lydbok sammen med barna. Du kan gjøre en greie ut av det ved å for eksempel lage puteborg på gulvet og ligg behagelig mens lydboken spiller. Finn masse lydbøker for både barn og voksne i appen Fabel.

20. Leke gjemsel
Dette må vel være favorittleken til de aller fleste barn – og ekstra gøy om foreldrene blir med! En fin aktivitet som kan gjøres både ute og inne.

21. Lag påsketing sammen med barna
Tenk på barnehagens aktiviteter! Blås egg og mal, lag kyllinger av doruller, finn kvister og heng opp gulefjær, eller kanskje du kan perle en påskekylling? Det finnes mange ideer til påsketing som kan gjøres med barna på Pinterest.

Bilde hentet fra Pinterest

22. Såpebobler
Mitt sikkerstikk! Jeg har alltid et par såpeboble-bokser liggende og ungene jubler like mye hver gang de får en. Her blåser vi boblene ute og det er en fin måte å få med barna ut. Vil du ha oppskrift på såpebobler så finner du det her.

23. Bygg lego
Hvem kan bygge det høyeste tårnet uten at det knuser? Bygg en garasje, biler, en borg eller et slott. La kreativiteten løpe med lego!

24. Bygg hytte
Det beste barna vet her i huset! Å finne frem alle pledd og puter og la ungene få leke seg selv. Kanskje de kan få spise lunsjen sin i hytta – det er ekstra stas 🙂

25. Organiserer og rydd på barnerommet
Det er lett at det flyter over med leker på barnerommet. Nå har du sjansen til å ta en liten opprydning. Kanskje det er noen leker som barna har vokst fra eller som er ødelagte. Se hva barna leker med til vanlig, er det noe de er lei av eller ikke bruker? Kast eller selg!


Jeg håper du finner noe nyttig å fylle dagene dine etter å ha lest gjennom disse tipsene. Tenk positivt og på all den tiden du nå får til å gjøre ting du kanskje ikke rekker i en ellers så travel hverdag. Fiks deg like mye om morgenen som om du skulle gått på jobb så føler du deg ekstra fresh, og bruk denne dyrbart tiden til å ta godt vare på deg selv. Spis sunt og variert og det viktigste – senk skuldrene og pust…

God klem fra meg til deg <3